niedziela, 12 czerwca 2016

Truskawki


Witam Was serdecznie.

Truskawki, kto ich nie lubi? Są rarytasem, bo można je zjeść świeże tylko latem. Niemal każdy wyczekuje ich z niecierpliwością i nie może się nimi najeść. Dlatego warto je mrozić, robić z nich przetwory, żeby cieszyć się ich smakiem również zimą.
Uważa się, że truskawki polskie są najsmaczniejsze.
Są źródłem wielu witamin i minerałów.


Dobrze wpływają na zdrowie i urodę. Szczególnie są polecane kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego.
Owoce te są dobre na reumatyzm, problemy z wątrobą i nerkami.
Truskawki obniżają ciśnienie i cholesterol.
Wspomagają nasze serce.
Oprócz tego mają dzialanie odchudzające.
Można je również stosować jako maseczkę, która nawilży i wygładzi naszą cerę.

Wiecie, że truskawki nie rosną nigdzie samodzielnie w sensie na dziko?
Truskawki są dziełem człowieka, powstały w wyniku skrzyżowania dwóch poziomek.
W sprzedaży jest obecni wiele różnych odmian truskawek.
Truskawki można uprawiać nawet na balkonie. Są odmiany wiszące.

Co dobrego jest w truskawkach?
Owoce te posiadają wiele witamin i minerałów.
- Witaminy C, A, E, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (PP),  B6.
- wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
Oprócz tego mają mało kalorii. No chyba, że zjemy je z dodatkiem cukru czy bitej śmietany ;)

Cieszmy się, że natura obdarzyła nas takimi dobrociami.
Bądźmy wdzięczni.


A tu przepis na koktajl truskawkowy.

- Szklanka mleka
- 0.5 kg truskawek
- Cukier
 - melisa do dekoracji

Truskawki myjemy pod bieżącą wodą. Obieramy szypułki.
Wrzucamy truskawki do miksera. Wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Wszystko ile się chce oczywiści.
Można też zmiksować same owoce i dosypać lód. Powinno wyjść coś jak sorbet.



Albo truskawki jako dodatek do gofrów z bitą śmietaną. 


Smacznego 😆

Pozdrawiam
Basia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz