sobota, 11 czerwca 2016

Melisa


Witam.

Dziś napisze trochę o jednym z ziół, które uprawiam na balkonie.
Mam bazylię, oregano, Stevie, natkę pietruszki, melise i szczypiorek. Niedawno miałam też kolendre, ale jej zapach i smak nie odpowiadał mi bardzo. Normalnie jakbym perfumy jadła. To nie dla mnie. Ale reszta jest super. Na balkonie mają dobrze i rosną wdzięcznie.

Melisa

Melisa ma bardzo przyjemny i aromatyczny zapach cytrynowy. Dlatego inaczej nazywana jest cytrynowym zielem. Gatunek byliny z rodziny jasnotowarach. Rośnie dziko w Afryce Północnej, Europie Południowej i w Azji. Obecnie uprawia sie ją na całym świecie także w Polsce.
Wykorzystuje się ją w kuchni jak i w lecznictwie. Kojarzona jest najczęściej z herbatką na uspokojenie.

 Jej liście wykorzystuje się też do sałatek, które nadają cytrynowy smak, jak również do dekoracji deserów.
Po wysuszeniu traci ten cytrynowy aromat. Dlatego warto uprawiać ją w swoim ogródku czy na balkonie.  Tym bardziej, że jest łatwa w pielęgnacji. Wystarczy jej słońce no i wiadomo woda.

Jakie ma działanie?
- Uspokajające 
- Zmniejsza stany lękowe i bezsenność
- Pomaga w depresji i nerwicy
- Stosuje sie ją także w bólach głowy, menstruacyjnych i w zespole przewlekłego zmęczenia
- Zmniejsza wzdęcia i gazy
- pomaga w problemach z żołądkiem i przewodem pokarmowym
- zmniejsza napięcie jelita grubego
- rozkurcza mięśnie gładkie jelit
- posiada działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

W formie kompresu melisa zlikwiduje obrzęk. W formie inhalacji pomoże na atak kaszlu i na alergię. Melisa może posłużę również do płukania włosów przetłuszczajacych się.

 CIEKAWASTKĄ jest to, że melisa była używana juz w starożytności. Dodawano ją do kąpieli by ładnie pachnieć. Aromatyzowano nią wina. 
W greckiej medycynie nazywana była "radością dla serca", a Paracelsus nazwał ją "eliksirem życia". 


Warto pić zioła i je jeść. Mają dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Warto mieć je też w domu czy w swoim ogródku i je uprawiać. Cieszą oko i pięknie pachną. Aha dobrze smakują czy na surowo czy po przetworzenia czy ususzeniu. 
Natura daje nam tyle dobrego. Bądźmy za to wdzięczni i w ramach podziękowania dbajmy o nią.

Pozdrawiam
BASIA





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz