Blog to moje przemyślenia na temat życia i ludzkich rozterek. Skupia się głównie na podświadomości i pozytywnym myślom. Pozwala na rozpatrzenie wielu spraw z różnych perspektyw. Dodaje otuchy.
niedziela, 12 czerwca 2016
Truskawki
Witam Was serdecznie.
Truskawki, kto ich nie lubi? Są rarytasem, bo można je zjeść świeże tylko latem. Niemal każdy wyczekuje ich z niecierpliwością i nie może się nimi najeść. Dlatego warto je mrozić, robić z nich przetwory, żeby cieszyć się ich smakiem również zimą.
Uważa się, że truskawki polskie są najsmaczniejsze.
Są źródłem wielu witamin i minerałów.
Dobrze wpływają na zdrowie i urodę. Szczególnie są polecane kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego.
Owoce te są dobre na reumatyzm, problemy z wątrobą i nerkami.
Truskawki obniżają ciśnienie i cholesterol.
Wspomagają nasze serce.
Oprócz tego mają dzialanie odchudzające.
Można je również stosować jako maseczkę, która nawilży i wygładzi naszą cerę.
Wiecie, że truskawki nie rosną nigdzie samodzielnie w sensie na dziko?
Truskawki są dziełem człowieka, powstały w wyniku skrzyżowania dwóch poziomek.
W sprzedaży jest obecni wiele różnych odmian truskawek.
Truskawki można uprawiać nawet na balkonie. Są odmiany wiszące.
Co dobrego jest w truskawkach?
Owoce te posiadają wiele witamin i minerałów.
- Witaminy C, A, E, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (PP), B6.
- wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
Oprócz tego mają mało kalorii. No chyba, że zjemy je z dodatkiem cukru czy bitej śmietany ;)
Cieszmy się, że natura obdarzyła nas takimi dobrociami.
Bądźmy wdzięczni.
A tu przepis na koktajl truskawkowy.
- Szklanka mleka
- 0.5 kg truskawek
- Cukier
- melisa do dekoracji
Truskawki myjemy pod bieżącą wodą. Obieramy szypułki.
Wrzucamy truskawki do miksera. Wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Wszystko ile się chce oczywiści.
Można też zmiksować same owoce i dosypać lód. Powinno wyjść coś jak sorbet.
Albo truskawki jako dodatek do gofrów z bitą śmietaną.
Smacznego 😆
Pozdrawiam
Basia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz